Vapo perehdyttää kuljetus- ja kuormausyrittäjänsä ympäristövastuullisuuteen

Yhteensä nelisenkymmentä toimitusyrittäjää kuljettajineen sekä joukko toimitusten parissa työskenteleviä vapolaisia kokoontui toukokuun puolivälissä kahteen tilaisuuteen kuuntelemaan ympäristövastuullisen toiminnan perusteita. Nämä koulutuksen pilottijaksot järjestettiin 13.5. Savitaipaleella ja 22.5. Kuopiossa.

Päivät järjestettiin Ympäristöturvallisuuskortti™-koulutuksena, joka on valtakunnallinen tapa perehdyttää henkilöstö ympäristövastuulliseen toimintaan. Vapossa päätetään pilottijaksojen perusteella koulutuksen laajentamisesta ensi syksynä.

Vapon tarpeisiin räätälöity

Vapon logistiikkapäällikkö Kari Taipale kertoo, että koulutus perehdyttää Vapon turvetuotannon kuormauksessa ja kuljetuksissa toimivat yhteistyökumppanit ympäristövastuulliseen ja sääntöjen mukaiseen toimintaan sekä asiakkaiden luona että Vapon omilla tuotantopaikoilla.

"Koulutuksessa käydään läpi turvetoimitusten eri vaiheiden ympäristövaikutuksia, niihin reagoimista sekä vahinkotilanteissa toimimista käytännön harjoituksin. Koulutus on räätälöity nimenomaan Vapon toimituksien piirissä toimivalle henkilöstölle."

Koulutuspäivään osallistuneet ja päivän päätteeksi loppukokeen suorittaneet saavat Ympäristöturvallisuuskortin™, joka on voimassa viisi vuotta. Tämän jälkeen sen voi uusia käymällä päivän koulutuksen uudelleen. Kuljettajat saavat koulutuksesta myös yhden ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivän.

Tarpeellinen koulutus

Kuopiossa koulutuspäivään osallistunut koneurakoitsija Tarmo Nousiainen piti ympäristöasioihin painottuvaa koulutusta tarpeellisena.

"Vaikka suuria vahinkoja ei työmailla ole urani aikana tapahtunut, on niihin silti syytä varautua. Lisäksi on erittäin hyödyllistä keskustella suuremmalla joukolla niistä käytännön toimenpiteistä, joihin olemme tottuneet. On hyvä tarkastella toimimmeko parhaan mahdollisen käytännön mukaan", hän sanoo.

Koulutuspäivän aikana käytännön harjoitustyönä oli öjyvahingon torjuminen.

Teksti: Raija Rinttilä

Lähde: www.vapoviesti.fi